Η ζωή στη Σητεία

Το παρθένο και ήμερο φυσικό τοπίο που κάθε τόσο αλλάζει και ξαφνιάζει ευχάριστα, οι εικόνες του αγροτικού και ποιμενικού βίου, συχνά αρχέγονες και πάντα γραφικές, τα όμορφα αγριολούλουδα του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης τα κρινάκια της άμμου το καλοκαίρι στα Νότια και τα άφθονα αρωματικά φυτά και βότανα που μοσχοβολούν ολόκληρο το χρόνο, τα παλιά πέτρινα αγροτικά κτίσματα, τα πουλιά και τα αιγοπρόβατα ελεύθερης βοσκής, οι απέραντοι ελαιώνες και τα αμπέλια, τα περιβόλια και οι κήποι γύρω από τα χωριά, η θέα των ψηλών βουνών, του απέραντου γαλάζιου και των ανοιχτών οριζόντων αποτελούν ένα μαγικό σκηνικό που γεμίζει τα μάτια και τη ψυχή του ανθρώπου ευδαιμονία και τον μεταφέρει σε ένα ονειρικό κόσμο.

Οι θρησκευτικές τελετές και πανηγύρεις στα εξωκλήσια ή τις εκκλησίες μέσα στα χωριά, όταν γιορτάζουν - και συμβαίνει αυτό πολύ συχνά μέσα στο χρόνο - άλλοτε πολυάνθρωπες και μεγαλοπρεπείς και άλλοτε λιτές και απέριττες αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες ψυχικής ανάτασης, συμμετοχής και γνωριμίας με τον παμπάλαιο εθιμικό βίο των ανθρώπων του τόπου, ενώ τα βράδια στις χοροεσπερίδες και τα γλέντια που γίνονται στα χωριά μπορεί κανείς να δει και να ζήσει τα τοπικά έθιμα, τις θαυμάσιες μουσικές και τα τραγούδια και να παρακολουθήσει τους παραδοσιακούς χορούς ή και να λάβει μέρος σ' αυτούς - ορισμένοι είναι τόσο εύκολοι που μαθαίνονται με τα πρώτα βήματα. Από τις διασκεδάσεις αυτές δεν λείπουν φυσικά και οι μοντέρνοι χοροί και τα σύγχρονα λαϊκά τραγούδια και οι μουσικές που πάντα οδηγούν σε αξέχαστα ξεφαντώματα.

Σε όλα τα χωριά υπάρχουν παλιά καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να πιει τους καφέδες, τα αφεψήματα των τοπικών αρωματικών φυτών ή τις τσικουδιές του και να γευτεί τις νοστιμότατες σπεσιαλιτέ και τους μεζέδες της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας, που συχνά εμφανίζει διαφορές από χωριό σε χωριό!

Τα φαγητά είναι "σπιτικά" μαγειρεύονται με το τοπικό ελαιόλαδο - το καλύτερο στον κόσμο - ενώ οι σαλάτες, τα φρούτα και τα κρασιά που τα συνοδεύουν συχνά είναι παραγωγή της οικογένειας που διατηρεί την ταβέρνα.

Ο περίπατος μέσα στα χωριά θα δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει ατόφια κτίσματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, γραφικά δρομάκια, κρήνες και άλλα έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής και όμορφες παλιές ή νεώτερες εκκλησίες, σύμβολα της ακμαίας θρησκευτικής ζωής της Κρητικής υπαίθρου.

Θα δει ακόμη θαυμάσιες " γωνιές" του χωριού και του τρόπου ζωής των κατοίκων και θα νιώσει την ευγένεια και τη ζεστή φιλοξενία τους.

Αν τύχει να βρεθείς στα ανεμοδαρμένα ορεινά χωριά της Σητείας κάποιο αυγουστιάτικο βράδυ, τότε θα καταλάβεις πως η εμπειρία αυτής της διαδρομής είναι ένας τρόπος για να νοιώσεις την ψυχή σου να ξαναγεννιέται απολαμβάνοντας συγκινήσεις πρωτόγνωρες.  

Επαρχία Σητείας

Εδώ στις ανατολικές ακτές της Κρήτης θα σου αποκαλυφθεί η κυριαρχία του Ηλίου, ενός ήλιου πολύ δυνατού για να τον αγνοήσεις.

 

Επικοινωνία

  info (@) cretesitia.gr
  +30.28430.23590
 +30.28430.25341
 Ανθέων 5
72300 Σητεία - Κρήτη - Ελλάδα

Μείνετε σε επαφή