Παραλίες

H επαρχία Σητείας διαθέτει πλήθος από εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες με κρυστάλλινα καθαρά νερά. Αλλες ερημικές, προσφέρονται για ιδανικές, μοναχικές και ήρεμες στιγμές, άλλες πολύβουες και πολυσύχναστες για όσους αγαπούν την κοσμικότητα. Υπάρχουν όμως και οι παραλίες εκείνες που συνδυάζουν την ηρεμία με την ύπαρξη μικρών γραφικών ψαροταβερνών, όπου μετά από ένα ευχάριστο μπάνιο μπορείτε να απολαύσετε την νωχελική χαρά του δειλινού με μεζέδες και ποτό ή πίνοντας τον βαρύ γλυκό ελληνικό σας καφέ. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

 

Παραλίες Επαρχίας Σητείας

 

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

Οργανωμένη η μεγάλη παραλία απλώνει την απέραντη αμμουδιά της στα πόδια της πόλης και προσφέρει όλες τις ανέσεις και την ασφάλεια που θα απαιτήσει ο επισκέπτης. Εδώ η θάλασσα είναι κατάλληλη για κάθε είδους θαλασσινά παιχνίδια. Jet ski, Surfing, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο ποδήλατο, βρίσκονται στη διάθεση του καθενός που θα το επιθυμήσει.
Πολύβουη και πολυάνθρωπη παραλία βραβευμένη με 2 γαλάζιες σημαίες σπάνια θα την βρεις ερημική Χειμώνα - Καλοκαίρι. Από το λιμάνι μπορείς να εξασφαλίσεις τη δυνατότητα για όμορφη απογευματινή βαρκάδα με τα υπέροχα ψαροκάικα. 

Στο ανατολικότερο τμήμα της παραλίας στην περιοχή Πετράς επιτρέπεται το μπάνιο κατοικίδιων ζώων.  

ΜΟΧΛΟΣ

Στην παραλία του όμορφου ψαροχωριού Μόχλος και στους μικρούς αλλά γραφικούς ορμίσκους στα ανατολικά και δυτικά του, μπορείτε να απολαύσετε την καθάρια θάλασσα. Λίγα μέτρα έξω από το χωριό και στο απέναντι νησάκι του Αγίου Νικολάου φαίνονται καθαρά τα ερείπια του σημαντικού μινωικού οικισμού. Η μινωική πολιτεία εδώ άκμασε κατά τη μεσομινωική περίοδο και ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της ανατολικής Κρήτης.

ΠΛΑΤΑΝΙ

Στον ορμίσκο ΠΛΑΤΑΝΙ, στην βόρεια ακτή θα απολαύσετε μια μοναχική, προκλητικά καθαρή παραλία για ήσυχο και μοναχικό μπάνιο. Στην παραλία υπάρχει ένα γραφικό φιλικό καφενεδάκι.


ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ

Η όμορφη παραλία στην Αγία Φωτιά βρίσκεται μπροστά στον ομώνυμο μικρό οικισμό, καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους. Προσφέρει καλές λύσεις για διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και φαγητό στις ταβέρνες του μικρού οικισμού. Θα χαρείτε πολύ την θάλασσα και τον ήλιο.

ΠΑΠΑΔΙΟΚΑΜΠΟΣ

Στην παραλία του ΠΑΠΑΔΙΟΚΑΜΠΟΥ, βορειοδυτικά της Σητείας η ερημιά είναι πλήρης. Ο επισκέπτης θα πρέπει να έρθει με τα εφόδιά του σίγουρος ότι θα απολαύσει τη μοναξιά και την παρθένα φύση.



ΡΙΧΤΗ

Τρεις με τέσσερις ώρες δρόμο μέσα από ένα φαράγγι ή ένας «άγριος» χωματόδρομος οδηγούν από τον οικισμό Μουλιανά σε μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού.


ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ

Η Παραλία του Μακρύ Γιαλού είναι κατάλληλη για παιδιά και ευχάριστη για ενήλικες αφού μπορείτε να βρείτε κάθε είδους διασκέδαση και άνεση. Μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, διαμερίσματα και δωμάτια, υπηρεσίες και ανέσεις προσφέρονται τόσο στο Μακρύ Γιαλό, όσο και στις επόμενες προς τα δυτικά παραλίες και οικισμούς του Κουτσουρά, Μαύρου Κόλυμπου και Αχλιά.

Ανατολικότερα της παραλίας του Μακρύ Γιαλού, στην παραλία Λαγκάδα επιτρέπεται το μπάνιο για τα κατοικίδια ζώα.  

 

ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ

Πάνω στο νότιο άξονα, λίγα χιλιόμετρα πριν το Μακρύ Γιαλό και 41 περίπου χιλιόμετρα από τη Σητεία βρίσκεται ο Κουτσουράς, το πιο καινούργιο από τα χωριά της επαρχίας. Η ραγδαία ανάπτυξη του οικισμού κατά τη δεκαετία του 1980 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σημαντικού τουριστικού κέντρου του νότιου τομέα της επαρχίας. Υπέροχη παραλία με σκούρο σταχτί μοναδικό βότσαλο που βρίσκεται απλωμένο στα πλάτη της με τα πεντακάθαρα γαλανοπράσινα νερά και με τα παχύσκιωτα αλμυρίκια αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επισκέπτες. Η παραλία βραβευμένη με γαλάζιες σημαίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη πλατύστερνη από τις νότιες παραλίες που συναντά κανείς στο δρόμο από την Ιεράπετρα προς τη Σητεία.

ΜΟΝΗΣ ΚΑΨΑ

Η απομονωμένη και πολύ ήσυχη παραλία στη Μονή Κάψα βρίσκεται 10 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Μακρύγιαλο και αλλού είναι και αλλού δεν είναι προφυλαγμένη από τον άνεμο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μερικούς διαδοχικούς ορμίσκους με βότσαλο που ίσως μπορέσετε να βρείτε τον δικό σας. Καθόλου οργανωμένη, όπως και όλες οι άλλες παραλίες της περιοχής μέχρι τον τουριστικό οικισμό Γούδουρα, προσφέρεται για ήσυχο μπάνιο σε καθαρή θάλασσα και ηλιοθεραπεία κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς τις ευκολίες, αλλά και την φασαρία της οργανωμένης παραλίας. Φυσικά, λόγω της γειτνίασης της ιστορικής Μονής καλό είναι να αποφύγετε να κάνετε γυμνισμό. Μπορείτε όμως να επισκεφτείτε το Μοναστήρι, ή και το φαράγγι που η έξοδός του είναι πίσω από τη Μονή. Ειδικά αν βρίσκεστε εδώ στις 29 Αυγούστου μην χάσετε το πανηγύρι του ’ι Γιάννη στο Μοναστήρι.

ΜΑΥΡΟΣ ΚΟΛΥΜΠΟΣ

Η παραλία Μαύρος Κόλυμπος με βότσαλα και κροκάλες είναι μια παραλία καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους. Προσφέρει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και φαγητό σε ωραία ψαροταβέρνα. Θα χαρείτε σε απόλυτο βαθμό την θάλασσα και τον ήλιο, αν θελήσετε να απαρνηθείτε για λίγο τις ανέσεις που προσφέρουν οι οργανωμένες παραλίες (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ κλπ) με καλή παρέα την δική σας και ίσως και μερικούς ακόμα ... «ομοϊδεάτες».

ΑΧΛΙΑ

Η αμμουδερή παραλία Αχλιά βρίσκεται μπροστά στον ομώνυμο μικρό οικισμό, καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους που φυσούν στην περιοχή. Προσφέρει μια εναλλακτική λύση για διαμονή σε ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και φαγητό στις ταβέρνες του μικρού ήσυχου οικισμού. Θα χαρείτε πολύ την θάλασσα και τον ήλιο, απολαμβάνοντας όλες τις ανέσεις που προσφέρει η σχετικά καλά οργανωμένη παραλία (ξαπλώστρες,ομπρέλες, θαλάσσια σπορ κλπ), με ... παρέα πολύ μικρότερη από αυτή που ­αναγκαστικά θα έχετεστις πολύβουες και πιο δημοφιλείς γειτονικές παραλίες.

ΒΑΙ (Φοινικόδασος)

Το μοναδικό φοινικόδασος στην Ευρώπη με την όμορφη παραλία και την πεντακάθαρη θάλασσα στο βόρειο άκρο της επαρχίας πάνω στο ακρωτήριο Σίδερο, αποτελεί μια μοναδικής ομορφιάς γωνιά της κρητικής γης. Οι φοίνικες εδώ είναι αυτοφυείς και οι συστάδες τους καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μικρής ρεματιάς μέχρι τη θάλασσα.Το Βάι εκτός από αισθητική έχει και μεγάλη βιολογική αξία. Ο υγροβιότοπος που δημιούργείται ανάμεσα στο Φοινικόδασος και στην παραλία είναι σημαντικός για την ορνιθοπανίδα, ενώ μέσα στη θάλασσα αναπτύσσεται τεράστιος πλούτος θαλάσσιας ζωής.  

ΙΤΑΝΟΣ 

Λίγο βορειότερα από το υπέροχο φοινικόδασος και την παραλία του βρίσκεται η αμμώδης παραλία της Ερμούπολης. Και εδώ ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει το καλό θαλασσινό μπάνιο με την επίσκεψη των ερειπίων της αρχαίας Ιτάνου. Της πόλης που για αιώνες υπήρξε αντίπαλος της ισχυρής Πραισού μέχρι που κατόρθωσε να οδηγήσει τη δύναμη των Ιεραπυτνίων εναντίον της και να πετύχει τον οριστικό αφανισμό της τελευταίας πόλης των Ετεοκρητών. Η πόλη παρέμεινε ισχυρό εμπορικό κέντρο όπως δείχνουν τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας μέχρι και την πρώτη βυζαντινή περίοδο, μετά παραδίδει τα ηνία στην αναπτυσσόμενη πολιτεία της Σητείας.  

Στη νεότερη ερημική παραλία της περιοχής Ιτάνου επιτρέπεται το μπάνιο κατοικίδιων ζώων.

ΚΑΡΟΥΜΕΣ

Η ερημική παραλία «ΚΑΡΟΥΜΕΣ» βρίσκεται στην ανατολική ακτή της επαρχίας και ο επισκέπτης μπορεί να την προσεγγίσει είτε με βάρκα, είτε με πεζοπορία 40 λεπτών από το φαράγγι των Χοχλακιών  

 

ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ

Στην Παραλία της Ζάκρου ο επισκέπτης θα φτάσει μετά από δρόμο μιας ώρας περίπου με αυτοκίνητο από τη Σητεία. Εδώ όμως θα πρέπει να συνδυάσει την άφιξή του με τις ώρες που μπορεί να επισκεφτεί και το ανάκτορο της Ζάκρου, το μοναδικό μινωικό ανακτορικό κτίσμα που έχει βρεθεί στην ανατολική Κρήτη. Το ανάκτορο χτίστηκε γύρω στα 1700 και είχε μια πολύ σχετικά σύντομη ζωή. Καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και δεν ξανακατοικήθηκε. Οι ανασκαφές μας το έδωσαν ασύλητο με σπουδαία ευρήματα που μπορεί κανείς να δει τόσο στο αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας, όσο και στο μουσείο του Ηρακλείου.

ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ

Λίγο πιο νότια από το Βάι βρίσκονται οι μεγάλες αμμώδεις παραλίες του Κουρεμένου και της Χιόνας με ιδανικές συνθήκες για surfing.


ΜΑΡΙΔΑΤΗ

Μικρή γραφική παραλία μεταξύ Βάι και Κουρεμένου.

ΧΙΟΝΑ

Μια ακόμα όμορφη παραλία της Σητείας που την χαϊδεύουν οι ζεστές ακτίνες του ήλιου.
Μια παραλία, κυριαρχία του γαλάζιου, 2 χμ. από το Παλαίκαστρο
που δεν θα σας προσφέρει μόνο τα δροσερά νερά της αλλά και την παραδοσιακή Κακαβιά που μπορείτε να απολαύσετε στις γραφικές ψαροταβέρνες που θα συναντήσετε εκεί.

 

ΞΕΡΟΚΑΜΠΟΣ

Ο Ξερόκαμπος είναι μια παρθένα περιοχή με παραλίες πανέμορφες και ιδανικές για εκείνους που αναζητούν ηρεμία, ανάπαυση και χαλαρές διακοπές. Τα ρηχά καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά τον καθιστούν ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά. Η άγρια ομορφιά από τα βουνά και τα φαράγγια συνδυάζεται με τους ελαιώνες, τις φανταστικές ερημικές παραλίες και τα παραλιακά καλπάκια με τα τυρκουάζ νερά και δημιουργεί ένα παραμυθένιο σκηνικό. Στον Ξερόκαμπο υπάρχει οικισμός με ενοικιαζόμενα δωμάτια & ταβέρνες.

Στην ανατολικότερη παραλία της περιοχής με την ονομασία Κατσουνάκι επιτρέτεται το μπάνιο για τα κατοικίδια ζώα.

 

ΓΟΥΔΟΥΡΑΣ 

Παραθαλάσσιο χωριό της επαρχίας Σητείας στο Λυβικό Πέλαγος. Φημισμένο ψαροχώρι για την πλούσια παραγωγή αλιευμάτων. Ο οικισμός βρίσκεται ανατολικά του Μακρύ Γιαλού και προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες τόσο εξαιτίας του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της υπέροχης θάλασσας και παραλίας που διαθέτει. Εκτός από τα αλιεύματα και τον τουρισμό, οι εκτεταμένες καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών και προϊόντων θερμοκηπίων αποτελούν σημαντική πηγή πλούτου για τους κατοίκους του.  

ΛΙΒΑΡΙ 

Όμορφη ερημική παραλία, στα Νότια του Δ. Λεύκης τρία χλμ. από τον οικισμό Αγ. Τριάδα.



Νησιά

Στεφανωμένη από νησιά και νησίδες η επαρχία, που αποτελούν το συμπλήρωμα της φυσικής ομορφιάς της, δημιουργεί ένα περιβάλλον με ιδανικές συνθήκες ζωής και φιλοξενίας για σπάνια είδη θαλάσσιας και στεριανής πανίδας. Στο νησί Ψύραο πρόσφατα ανασκαμμένος μινωικός οικισμός, στα ανατολικά η Ελάσα το πρώτο έδαφος της Κρήτης που δέχτηκε τους μινωίτες, οι Διονυσάδες ή Γιανυσάδες που φρουρούν τον μεγάλο κόλπο της Σητείας και τέλος το Κουφονήσι με την έντονη διαχρονική παρουσία των εκμεταλλευτών της πορφύρας αποτελούν μοναδικά στολίδια μιας γής που τιμήθηκε από θεούς και ανθρώπους. Εκτός όμως από αυτά τα ονομαστά νησιά υπάρχουν και πλήθος ξερονήσια και βραχονησίδες που δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να φωλιάζει εδώ τους χειμωνιάτικους μήνες το περήφανο γεράκι Falco Eleonorae, ένα σπάνιο είδος αρπακτικού πτηνού της Μεσογείου.


Διονυσάδες

Σύμπλεγμα τεσσάρων(4) νησίδων στα Βόρεια του κόλπου της Σητείας σε απόσταση 9 μιλίων από την πόλη. Οι δυο, Γιαννισάδα και Δραγονάρα είναι οι μεγαλύτερες και διαθέτουν βλάστηση, κυρίως κέδρους του Λιβάνου και οι άλλες δυο, Παξιμάδα και Παξιμαδάκι είναι μικρές βραχονησίδες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί δημιούργησε ο θεός Διόνυσος, που λατρευόταν εκεί και από αυτόν πήραν και το όνομα τους. Στα αρχαία χρόνια θα ανήκαν στην κατοχή των Ιτανίων. Στη Δραγονάρα, το νησί με την μεγαλύτερη βλάστηση, φαίνονται ίχνη αρχαίας κατοίκησης και έχουν βρεθεί επιτύμβιες πλάκες των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Στο ίδιο νησί στα ανατολικά του υπάρχει σπήλαιο και στα Δυτικά του αναδύονται από τη θάλασσα σε σχηματισμό συστάδας θαυμάσιες φυσικές «κολώνες» από βράχο.

Υπάρχει επίσης το μικρό εκκλησάκι, του Αγίου Αντωνίου, μικρό σπίτι με «σαρνίτσι» και στοιχειώδες λιμανάκι. Τα νησιά ανήκουν στον Δήμο Σητείας και με βάση πρόσφατη μελέτη προβλέπεται κατασκευή μικρών υποδομών για την προστασία και την ήπια τουριστική τους αξιοποίηση. Πριν από 25 χρόνια απαγορεύτηκε η βοσκή αναδείχθηκε η βλάστηση και πολλαπλασιάστηκαν οι λαγοί, που υπήρχαν ανέκαθεν στο νησί. Στους Διονυσάδες βρίσκουν καταφύγιο οι Ψαράδες ενώ τους επισκέπτονται συχνά φυσιολάτρες και κυνηγοί. Στις βραχονησίδες Παξιμάδα και Παξιμαδάκι βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία στο κόσμο του γερακιού της Ελεονόρας (falco Elleonora) που είναι γνωστό και ως μακροπετρίτης ή βαρβάκι. Εδώ ζουν περί τα 300 ζεύγη γερακιών, που το χειμώνα μεταναστεύουν προς τη Μαδαγασκάρη. Τα μελετούν γερμανοί πτηνολόγοι από το 1963. Χάρις στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού και τα μέτρα προστασίας ο πληθυσμός παραμένει σταθερός, απαιτείται όμως επαγρύπνηση και προσοχή ιδίως από τους κυνηγούς και τους ψαράδες, που άθελα τους συχνά προκαλούν καταστροφές στα πουλιά και τις φωλιές τους.

Ψύρα

Νησίδα ΒΔ του Μόχλου επισκέψιμη με πλοιάριο από το Μόχλο και τον Αγιο Νικόλαο. 'Ήταν μεγάλο Μινωικό κέντρο λιμάνι. Ο οικισμός αμφιθεατρικά χτισμένος σε πλαγιά μικρού ακρωτηρίου αποτελείτο από κατοικίες εμπόρων, ναυτικών, βιοτεχνών και ψαράδων. Σε όλα σχεδόν τα σπίτια υπήρχε εστία σε μια γωνιά. Ξεχωρίζουν μερικά μεγάλα σπίτια, ένα με οικιακό ιερό, ένα άλλο μοιάζει με νεώριο και ένα τρίτο ήταν στολισμένο με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες όμοιες και εφάμιλλες εκείνων της Κνωσού. Εικονίζονται δύο γυναικείες μορφές γυμνόστηθες, με φανταχτερά φορέματα, καθισμένες σε βράχο κοντά στην ακροθαλασσιά. Ανακαλύφθηκε πλήθος ευρημάτων από τα καλύτερα του είδους στη Μινωική Κρήτη ιδίως τα αγγεία. Τα ευρήματα της Ψύρας, κεραμικά και αγγεία θεωρούνται από τα καλύτερα της Μινωικής περιόδου και εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου. Ο οικισμός καταστράφηκε 2 φορές από σεισμό και την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Η Ψύρα ξανά κατοικήθηκε τα Ρωμαϊκά χρόνια. Οι ανασκαφές συνεχίζονται από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή.

Κουφονήσι

Στα νοτιοανατολικά του Ξερόκαμπου ζωγραφίζει με το σχήμα του το φόντο της θάλασσας το Κουφονήσι. Εδώ η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ερείπια από εγκαταστάσεις μινωικής αλλά και ρωμαϊκής εποχής. Φαίνεται ότι το νησί πυκνοκατοικήθηκε από τα παλαιότατα χρόνια μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά. Το αποδεικνύει το μεγάλο ελληνορωμαϊκό θέατρο των 1000 θέσεων που ανασκάφτηκε. Σύμφωνα με τα ευρήματα το νησί ήταν κέντρο συλλογής και επεξεργασίας του θαλλάσιου όστρακου πορφύρα που ευδοκιμεί στις θάλασσες της περιοχής.

Ελάσα

Αρχαίο όνομα μικρού νησιού με σκούρο φόντο απέναντι από τον ορμίσκο της Ερημούπολης (Ερμούπολης) του Δήμου Ιτάνου και Νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Κάβο Σίδερο.

Επαρχία Σητείας

Εδώ στις ανατολικές ακτές της Κρήτης θα σου αποκαλυφθεί η κυριαρχία του Ηλίου, ενός ήλιου πολύ δυνατού για να τον αγνοήσεις.

 

Επικοινωνία

  info (@) cretesitia.gr
  +30.28430.23590
 +30.28430.25341
 Ανθέων 5
72300 Σητεία - Κρήτη - Ελλάδα

Μείνετε σε επαφή