Τετραλογία της Σητειακής φύσης

Η Επαρχία Σητείας χάρη στο κλίμα, τη γεωλογική διαμόρφωση και την παρθένα φύση της είναι ένας χώρος ιδανικός για να βιώσει κανείς στην πιο αρχέγονη μορφή τους και σε όλη τους τη δύναμη τα τέσσερα στοιχεία που κατά τον αρχαίο σοφό, αποτελούν τον κόσμο: Τη γη, το νερό, τον αέρα και το φως. Τη γη πιο πολύ στα ψηλά βουνά της ενδοχώρας, το νερό, τη θάλασσα δηλ. στις απέραντες παραλίες και τα μικρά νησιά που την περιβάλλουν, τον αέρα στις πλαγιές και τις κορυφές των πολύμορφων λόφων της και το φως, το δυνατό και ζωογόνο ήλιο, στις παραλίες και τους ανοιχτούς ορίζοντες της Ανατολής και του Νότου.

Γη

Γυμνές πλαγιές, βουνών, πέτρινοι λόφοι, άγρια φαράγγια και σπηλιές, συνθέτουν ένα τοπίο που πυρωμένο από τον ήλιο χώμα, βράχια χαρακωμένα από τον άνεμο και τη βροχή, χρώματα άγρια και παράξενα, αντανακλούν το φως και το εκσφενδονίζουν με δύναμη, με μια λάμψη εκτυφλωτική και πρωτόγνωρη. Eδώ νοιώθεις την βαθειά ακαταμάχητη δύναμη της γης. Mιας γης που έπλασε πεισματάρηδες και ευαίσθητους ανθρώπους, που την λάτρεψαν σαν την μεγάλη θεά, την αληθινή Μεγάλη Μητέρα, την Μάνα Γη των Μινωϊτών.

Θάλασσα

Οι καλοκαιρινές, ζεστές νύχτες στις παραλίες της Σητείας σε γεμίζουν με άγνωστα αρώματα, και περίεργους ήχους. Εδώ νοιώθει κανείς, ότι ο τόπος αυτός είναι ταγμένος να δέχεται τις εμπειρίες και τις ανάσες του απέραντου γαλάζιου της θάλασσας που τον περιβάλλει. Διάχυτη είναι η δύναμη που σου επιβάλλει να φέρεις στο νου σου τις φωτεινές Μινωϊκές τοιχογραφίες που απεικονίζουν τους κατοίκους της Γης, του Ουρανού, του Νερού με μια κυριαρχία του γαλάζιου τέτοια που αν αφεθείς λίγο θα νοιώσεις να ταυτίζεσαι με ένα κόσμο που ανήκει στο μύθο, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τους ήχους, το φως και τα αρώματα μιας χαμένης Ατλαντίδας.

Αέρας

Ακολουθώντας τον δρόμο που ελίσσεται στις πλαγιές των ορεινών όγκων της επαρχίας Σητείας, διασχίζοντας χωριά κτισμένα στις ράχες των κορυφογραμμών, που δέρνονται από τους σφοδρούς βοριάδες αναρωτιέσαι ποιό είναι το μυστικό της αντοχής αυτού του τόπου. Ποιά είναι τα όνειρα και οι ανείπωτες επιθυμίες που συνθέτουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτών των ανθρώπων, που επιμένουν να ανιχνεύουν τα όρια της αντοχής τους καθημερινά. Ίσως, αν τύχει να κοιμηθείς κάποιο αυγουστιάτικο βράδυ σ' ένα χωμάτινο αλώνι στην εξοχή ή στο δώμα κάποιου παλιού σπιτιού στην άκρη ενός χωριού να πάρεις την απάντηση και να καταλάβεις πως αυτή η εμπειρία είναι ένας τρόπος για να νοιώσεις την ψυχή σου να ξαναγεννιέται, προορισμένη για συγκινήσεις πρωτόγνωρες.

Φώς

Εδώ στις ανατολικές ακτές της Kρήτης θα σου αποκαλυφθεί η κυριαρχία του Ηλίου ενός ήλιου πολύ δυνατού για να τον αγνοήσεις. Ενός ήλιου που η δύναμη του φωτός του μεγεθύνει τις αισθήσεις του επισκέπτη. Τα ακρογιάλια της Σητείας, της Iτάνου, του Bάϊ, του Παλαικάστρου, της Zάκρου και του Ξερόκαμπου, του Γούδουρα, του Μακρύ Γιαλού, του Κουτσουρά και του Μόχλου καθώς και των Διονυσάδων, της Ελάσας, της Λεύκης, της Ψείρας και του Αγ. Νικολάου στο Μόχλο έχουν μια δική τους μαγική δύναμη. Είναι εκεί, όπου η φωτιά του ήλιου κάθε πρωί, αναδύεται προσφέροντας την καθημερινή του λειτουργία στη φύση. H πιο ουσιαστική και αντάξια της φύσης πράξη, τόσο παμπάλαια όσο η θάλασσα και ο ήλιος.

Επαρχία Σητείας

Εδώ στις ανατολικές ακτές της Κρήτης θα σου αποκαλυφθεί η κυριαρχία του Ηλίου, ενός ήλιου πολύ δυνατού για να τον αγνοήσεις.

 

Επικοινωνία

  info (@) cretesitia.gr
  +30.28430.23590
 +30.28430.25341
 Ανθέων 5
72300 Σητεία - Κρήτη - Ελλάδα

Μείνετε σε επαφή